Sodražica občinska liga: sezona 2011


03.08.2011, sreda ob 13:52
[PET MINUT Z]: Stane Hočevar

Stane Hočevar je eden tisti športnih zanesenjakov in športnih delavcev, brez katerega si je občinsko ligo malega nogometa v Sodražici težko predstavljati. Velja za gonilno silo lige, ki tovrstno tekmovanje organizira že hvalevredno sedemnajsto leto zapored. Več o starosti rekreativnega tekmovanja v športno vse bolj perspektivnem dolenjskem kraju pa v prispevku dopisnika Tadeja Levstka.

Se še spomnite začetkov, ko ste prvič organizirali tovrstno tekmovanje?

"Prvi začetki segajo že v leta takoj po osamosvojitvi. Resni zabeležki pa se sedaj beležijo od leta 1994. Tako, da se bo sedaj končalo že sedemnajsto leto po vrsti."

Kako je bilo na začetku?

"Na začetku je bilo veliko stvari narejenih in izpeljanih drugače. Ligo smo organizirali pot pretvezo "samo, da se nekaj dogaja". Nastopilo je po pet - šest ekip, ki so se imenovale kar po lokalnih ulicah. Igrali pa so vsi, ne glede na nogometno predznanje. Ekipe niso bile tako organizirane. Žoge, dresi - to je bilo vse bolj tako, kot se za začetek spodobi."

Kakšne razlike je občutiti v primerjavi s sedanjostjo?

"Sedaj je razlika občutna. Vidi se, da veliko igralcev nogomet tudi trenira, tako, da se morajo tudi starejši preverjeni igralci kar pošteno potruditi. Vidi se velika boljša tehnično-taktična podkovanost. Ekipe so veliko bolje organizirane. Seveda pa se s pomočjo le-teh stvari postopoma dviguje tudi raven kakovosti, ki je iz leta v leto boljša."

Imajo ljudje radi nogomet?

"Vsekakor. To se vidi po množičnosti ekip, kot tudi ljudeh, ki si pridejo z zanimanjem ogledati katerega izmed kolegov. Sam menim, da je nogomet pri nas številka ena že vrsto let in mislim, da bo tako še dolgo tudi ostalo."

Vas mika, da bi tudi kaj poigrali?

"Seveda. Zaenkrat še čakam na priložnost pri svojih Veteranih, za katere mi srce bije vsa ta leta. Obljubim pa, da jo bom kljub svojim letom s pridom izkoristil, in tako tudi sam nekaj dodal k našemu uspehu, za katerega verjamem, da ne bo izostal. Kakšen bo ta, ne bi napovedoval. Sem pa optimist po naravi, tako, da upam na najbolje."

Ali Stane ostaja organizator?

"Vse tako kaže, da. No, veliko je stvari, ki jih taka organizacija in izpeljava nosi s seboj. Upam, da mi bo zdravje še dolgo služilo in da bom lahko še dolgo tako aktiven. Počasi pa že iščem mlajše, ki morajo poleg uživanja v ligi pokazati tudi voljni moment in poprijeti za delo, da se liga ne bi ustavila niti takrat, ko sam tega ne bom morda v popolnosti več zmogel."

Vemo, da si Veteran in da skrbiš, da je ekipa vedno blizu vrha?

"Seveda tudi na to ne gre pozabiti. Vedno nekako združimo kemijo starosti in nekaj mladih moči in to je to. Vedno si zberem okrog sebe fante s katerim se že vrsto let odlično razumemo, kajti tudi po tekmi radi ostanemo skupaj, kar mi veliko pomeni, saj rezultati gredo v pozabo družba in prijateljstvo pa ostane. Tako, da mi čas tudi s ob njihovem druženju hitreje mine."

Stane, za konec morda še kak stavek?

"Vesel in ponosen sem, da mi vsako leto v ligo uspe privabiti veliko število ekip. Veseli pa tudi dejstvo, da imajo ljudje resnično radi nogomet. To vse povleče vse za seboj. Sedaj, ko pa dobimo novo športno dvorano, verjamem, da bo nogometna evforija tudi pri nas dosegla svoj vrhunec in se za različna nogometna tekmovanja resnično ne bo bati. Pred nami so nogometno lepi in svetli časi. Pa naj kar tako ostane, da bom lahko užival ne samo kot športni delavec, temveč tudi kot gledalec, ki ima nogomet in ljudi okrog njega neizmerno rad."


Prispevek in foto: Tadej Levstek

Lestvica in rezultati rednega dela
Prejšnje novice


Pošljite email uredništvu www.kapodol.com