Kvalifikacije za EP: sezona 2015


24.03.2015, torek ob 19:47
Slovenija po zmagi proti Čehom na EP

Slovenija se je po zmagi proti Češki še četrtič zapored, skupaj pa že petič, uvrstila na evropsko prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Srbiji (Beograd). Na odločilni tekmi so zadetke za Slovenijo prispevali Benjamin Melink, Igor Osredkar in Gašper Vrhovec.

Čehi bodo srečo in pot na EP iskali v dodatnih kvalifikacijah, ki bodo letos jeseni. To je bila že 19. medsebojna tekma Slovenija in Češke. Varovanci selektorja Andreja Dobovičnika so Čehom prizadejali 8. poraz, 10-krat so slavili Čehi, ena tekma se je dosedaj končala z remijem. Igralcem je po tekmi čestital Vlado Močnik, član IO NZS in predsednik KMN pri NZS.


Kvalifikacije za Euro 2016, 3. krog, 21.3.2015

Češka – Slovenija 1:3 (1:3)
1:0 Kovacs (3.), 1:1 Melink (10.), 1:2 Osredkar (12.), 1:3 Vrhovec (20.)


Po hladnem tušu sijajen odgovor

Slovenska futsal reprezentanca je odločilno tekmo kvalifikacij za Euro 2016 začela v postavi brata Mordej, Kristjan Čujec, Igor Osredkar, Gašper Vrhovec. Za hladen tuš so Čehi s svojimi 20 navijači poskrbeli v 3. minuti, ko je za 1:0 zabil Kovacs.

V nadaljevanju je naša vrsta vzpostavila ravnotežje, nagrada za dobro igro pa je prišla v 10. minuti. Benjamin Melink je naprej priboril žogo na sredini, po akciji iz avta je žogo na desni strani dobil Čujec, ki je takoj zaposlil na sredini Melinka, ki je poslal žogo v češko mrežo.

Vrhovec za 1:3

Čehi so igrali precej agresivno, kar so sodniki kaznovali. Po desetih minutah so imeli že štiri akumulirane prekrške, Slovenija nobenega. Slovenski nalet ni pojenjal – v 12. minuti je kapetan Igor Osredkar še v drugo premagal češkega vratarja Gerčaka, vnovič je podal Čujec. Piko na i prvemu polčasu je postavil Vrhovec, ki je 22 sekund pred koncem zabil za 1:3.

Mordej na mestu

V 24. minuti je Alen Mordej obranil strel Rešetarja, na drugi strani pa je bil Gerčak na mestu, ko je bil pri strelu kapetan Osredkar.  Da je Slovenija prevladovala, potrdi tudi podatek iz 27. minute – Slovenija je kar devetkrat poizkusila s strelom v češki okvir, tekmeci v slovenskega le trikrat.

Med 29. in 30. minuto je slovenska četverica Čehom skrila žogo, za kar je 800 gledalcev glasno nagradilo domačo vrsto. Od 31. minute naprej so Čehi zaigrali z igralcem vratarjem v polju. Jasno jim je bilo, da rabijo tri zadetke v slovenski mreži, če želijo na evropsko prvenstvo. Do zrele priložnosti so se dokopali v 31. minuti, a je strel Kovacsa Mordej obranil, potem pa trčil z Belejem. Ob tem se je Mordej poškodoval, zdravniška služba z dr. Kelcem pa mu je nudila prvo pomoč. Mordej je lahko nadaljeval z igro.

Slavje v Laškem

»Slovenija, Slovenija, Slovenija!« je začeli odmevati v dvorani v Laškem šest minut pred koncem tekme. To je dalo še dodatnih moči naši reprezentanci, ki je obranila prednost, slavje v Treh lilijah se je lahko začelo!
Izjave po tekmi:

Andrej Dobovičnik, selektor:
»Pričakovali smo, da bo težko. A smo si pred tekmo rekli, da bomo garali do zadnje kaplje. Uspelo nam je. Ekipa je odigrala tako, kot smo se dogovorili. Skupaj zastavljamo in izpolnjujemo cilje. Ta generacija pa bo kar petkrat zapored igrala na evropskem prvenstvu. To pa je nekaj neverjetnega! Presrečen sem. Predvsem pa vesel, ker smo izjemno odigrali v obrambi in dokazali, kako se igra srčno!«

Gašper Vrhovec:
»Občutki so odlični, za nami pa je vrhunsko odigran turnir. Tako smo igrali, kot smo se tudi dogovorili. Vidi se, da smo izvrstno naštudirali igro Čehov z golmanov, nič nam niso mogli. Iz obrambe pa smo izhajali, na njej smo vse gradili in uspeli!«

Kristjan Čujec:
»Za nami je težka tekma, smo pa zato toliko bolj veseli in srečni. Hoteli smo premagati Čehe, tistih kvalifikacij še nismo pozabili, ko smo izpadli in ostali brez svetovnega prvenstva. Tudi zato smo dali še vsak po nekaj atomov moči več od sebe. Veseli smo, smo na evropskem prvenstvu. Tam bi radi odigrali še bolje kot v Belgiji lani!«

Alen Fetič:
»Zopet smo pokazali in potrdili, da imamo dobro reprezentanco. V tem hipu smo boljši tudi od Čehov. Vidi pa se, da uspehi na evropskem prvenstvu v Belgiji niso bili naključje. Ponosen sem na soigralce in zelo vesel novega uspeha!«


Tekst in foto: Drago Perko

Kapodol Facebook z mnogo fotografijami in dodatnimi zanimivostmi
Kapodol YouTube z odličnimi videi iz sveta malega nogometa in futsala
Prejšnje novice


Pošljite email uredništvu www.kapodol.com