Evropsko prvenstvo: sezona 2014


05.03.2014, sreda ob 20:07
[PET MINUT Z] : Andrej Dobovičnik

Andrej Dobovičnik se je po nastopu slovenske izbrane vrste na Euru 2014 v Belgiji v zgodovino slovenskega reprezentančnega futsala zapisal kot prvi selektor, ki je Slovenijo popeljal v četrtfinale velikih reprezentančnih tekmovanj, s končnim 6. mestom pa Slovenijo pripeljal do doslej najvišje uvrstitve na EP-jih. Podobno kot pred, tudi po zgodovinskem dosežku iz Antwerpna, kjer je z ekipo kot edini ugnal aktualne prvake Italijane, v prihodnost slovenskega futsala zre z optimizmom. Za ohranitev tega pa med drugim poudarja tudi pomen razvoja slovenskega futsal podmladka.

Gospod selektor, najprej splošni vtisi po zgodovinskem dosežku?

"Na nek način bi rekel, da se je zadeva končala zelo dobro. Mi smo se pripravljali, fantje so v svojih klubih pridno napredovali, rezultati pred samim Eurom so kazali na to, da je tudi reprezentanca dobro uigrana in ukomponirana. Prav veselim se tega, da smo to tudi pokazali v Belgiji. Bili smo dvanajst dni od doma, še prej smo opravili priprave, fantje so se vrnili v svoje klube, vsi skupaj pa smo se z dobrimi občutki vrnili v domovino."

Če se vrneva k prvi tekmi. Ste pričakovali celo zmago proti Italiji?

"Težko bi rekel. Pred Eurom sem izjavil, da si bodo tekme zelo podobne, v smislu, da bosta obe tekmi zelo zelo težki. Kljub temu sem dal mal več možnosti, da bomo napredovanje lahko iskali prek Azerbajdžana. Fantje so bili na prvi tekmi pravi, mislim, da smo zasluženo zmagali, da smo bili kos Italijanom in da smo tudi v bodoče v tem trenutku smo blizu Italijanom."

V drugo so bili Azerbajdžanci tesno boljši.

"Na žalost se druga tekma ni izšla po naših notah, a kot ste sami omenili, to je zgodovinski uspeh in jaz se tega veselim."

Fantje fizično napredovali. Kaj še manjka tej ekipi za konstantno enakovredno igro z najboljšimi reprezentancami?

"Če v tem hipu podam kar točno oceno – to je širina. Vse te najboljše reprezentance imajo bistveno daljšo klop, kar na nek način v tistih kritičnih trenutkih proti koncu tekme pomeni odločilno prednost. V tem segmentu Slovenija, zaradi samega števila igralcev futsala in same velikosti kot države, težko parira najboljšim, pa vendarle upam, da se bodo v naslednjem obdobju pojavili mladi upi, ki bodo dobivali mednarodne izkušnje in bodo lahko pomagali relativno zelo mladim igralcem še."

Prihodnost je torej svetla?

"Vsi fantje in okostje ekipe so stari tam nekje 24-25 let, kar pomeni, da se za naslednja dva ciklusa Sloveniji v tem pogledu še ni za bati."

Po odhodu številnih reprezentantov v tujino sproščen prostor na domačih parketih prevzemajo mladi. Kje vidite negativne posledice tega?

"Vsaka stvar ima dve plati. Ena stvar je, da ti igralci uhajajo v tujino, kar pomeni, da je domača liga zaradi tega okrnjena, lahko rečemo tudi malenkost manj kvalitetna."

Pa tiste pozitivne?

"Po drugi strani je tu dobra stran zlasti v tem, da se bodo klubi morali posluževat mladih igralcev in v kolikor bodo imeli prave mlade igralce, je to pozitivna stvar tudi za razvoj in napredek slovenskega reprezentančnega futsala. Najprej je treba te mlade fante preizkusiti v reprezentančni selekciji do 21 let (U-21), potem pa najboljše izbrati tudi za nastop v AA selekciji, da bodo v nekem časovnem obdobju pripravljeni igrat na tem najvišjem nivoju, kar pa definitivno ni enostavno."

Na zadnjem Euru smo videli, da ni lahko voditi ekipe na takem nivoju. Kako ste se odpočili od tega nervoznega obdobja?

"Zdaj ko je to za nami, ko je zadeva, po mojem mnenju izpadla zelo dobro, se nam je odvalil kamen od srca. Absolutno je, da si nekoliko čustveno izpraznjen, in da potrebuješ nek čas, da si napolniš baterije, a tudi sam imam na tem področju že izkušnje. Šel sem že čez nekaj grenkih trenutkov, pa tudi veliko lepih, tako da sem bil v nekaj dneh podobno regeneriran in stvar je zopet normalno tekla naprej."


Prispevek in foto: Adnan Mujičič

Kapodol Facebook z mnogo fotografijami in dodatnimi zanimivostmi
Kapodol YouTube z odličnimi videi iz sveta malega nogometa in futsala
Prejšnje novice


Pošljite email uredništvu www.kapodol.com